Dominerer menn virkelig idretten?


Feministene Jorid Hovden og Gerd von der Lippe er intervjuet i en artikkel i BT.no, som også er å finne i papirutgaven til Aftenposten 9 desember 2011.

Påstanden er at onde menn holder kvinner nede fordi medlemstallene ikke er 50/50.

Men det er mange måter å se en statistikk på. Aftenposten hadde en bolk som viste 54 forskjellige forbund, og antall kvinner og menn som er medlemmer av det respektive forbund. For tallene, se i bunn av denne posten.

For å ta hovedtallene så er 39,12% av medlemmene kvinner og 60,88% menn. Når det gjelder styremedlemmer i de forskjellige organisasjoner så er 36,84% kvinner mens 63,16% er menn. Andel menn og kvinner representerer altså nogenlunde godt andel medlemmer og deres kjønn når man ser antall medlemmer og antall styremedlemmer.

Men, om man ser andel overrepresentasjon pr kjønn opp mot andel kjønn på medlemmer i de enkelte særforbund oppstår det noe spesielt. En av organisasjonene fant jeg ingen informasjon om sammensetningen av styret, så totalt ble det 53 organisasjoner å titte på. 35 av disse organisasjonene hadde en overrepresentasjon av kvinner i styret i forhold til antall kvinner som er medlemmer i det respektive forbund. 18 forbund det motsatte.

Dvs i 66% av forbundene er det en overrepresentasjon av kvinner.

Last ned en excelfil med litt tall, antall medlemmer tatt fra Aftenposten papir

Forresten. Som en kuriositet, Jorid Hovden var leder for FOKK i sin tid. Forening for kjønnsforskning i Norge. I 2002-2003 da hun var leder var 10 personer i styret. 90% kvinner, og dermed 10% menn. I påfølgende år var Hovden nestleder. Da kunne FOKK skilte med den flotte kjønnsdeling 90/10 igjen, hvis ikke den ene person er en mann, da rykker man til det flotte delte prosentsatsen 80/20. Nå nesten 10 år etter har de jo virkelig stått på i FOKK for en jevnere fordeling av kjønnsrepresentasjon. Nå er nemlig kun 87,5% kvinner. Som er en forbedring fra 2006-08 og 2008-10 da det var 0% menn. Og siden transseksuelle ikke defineres som kjønn så er det ikke vanskelig å gjette hvem som var i overvekt.

Norskgoy applauderer ironien. Og ikke minst applauderes de kvinner og menn som står på i de forskjellige forbund. Spesielt de små, der idrettsånden er langt sterkere enn i de større.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: