Alkohol og politikk


Nye stengetider er på vei. Og de vil bli innført, og dermed skal utesteder stenge kl 02.00. For min egen del gjør det svært lite, jeg er hjemme lenge før den tid. Men det vil sannsynlighvis hjelpe like lite som tidligere «stenge tidligere»-politikk som har blitt ført med jevne mellomrom.

Bore, tidligere avisredaktør i diverse aviser og venstremann i Stavanger har skrevet følgende på sin blogg.

Mitt tilsvar i tråden ble som følger;

norskgoy sa…

@Anne-Karin Kolstad
Actis er ingen uhildet organiasjon. Når det gjelder rus, er det ingen som bør høre på dere forsåvidt, da dere bedriver skadeøkning isteden for skadereduksjon.

@Bore og innlegget
For det første må en stikke fingeren i jorda og innse at folk vil ruse seg. Og hvordan skal en da legge opp politikken slik at skadene blir færrest mulig, både for den drikkende, utenforstående og samfunnet.

Idag har Norge en alkoholpolitikk som bunn og grunn sier; drikk mest mulig på kortest mulig tid. En forkorting av tiden det er mulig å drikke påvirker ikke antall liter pr time.

Samtidig har man en kultur som gjør at man går på byen sent, i byen til Bore (og min) begynner man ved midnatt først å se antydninger til at det fylles opp. Det sier seg selv at den store gruppen som da kommer, skal selvfølgelig ha «valuta for pengene» i den korte tiden mellom de kommer til byen, og til utestedene stenger. Man konsentrer altså drikkingen over en mindre tidshorisont, hvis ikke man for en forskyvning av når folk kommer til byen. Som med nordmenn er heller tvilsomt.

Og grunnen er at det er fryktelig dyrt å gå på byen. I tillegg har man i Norge utesteder om legger opp til drikking, det er vannhull der den eneste funksjon og inntjening for innehaver er alkohol. Steder der man kan ta seg en matbit over lengre tid med alkohol tilstede er omtrent ikkeeksisterende.

Politikere må legge til rette for bedrifter som fokuserer mer på enn kun alkohol, og gjøre det rimligere for personer å gå ut. Da slipper man «startalkoholen» som vorspiel gir så inderlig mye av. Mine nederlandske venner hadde aldri hørt om ordet «vorspiel» før de kom til Norge. «Ta med seg drikke?» spurte de med et hakeslepp som gikk ned til bakken.

Så, isteden for det gamle utprøvde og ikkefungerende politikken med stengetid, hvorfor ikke prøve noe nytt. Senk avgiftene kraftig for alkhol og mat på steder som også har mat (kun burger og pommes er ikke mat:P), på steder som stenger time eller to før de siste. Gjør det attraktivt for eiere som vil fokusere på noe annet enn kun et tappetårn. Men for å gjøre det attraktivt må man senke prisene, for ellers vil ingen kunder komme dit.

Det hele handler altså om å styre større grupper mennesker til arenaer som fokuserer mindre på at man skal bli overstadig beruset. Ikke at man ikke skal bli ruset, men så ruset slik at risikoen for skade blir større. Taktikken her, og til Actis, er at rus er tull. Vel, det er noe naivt og det har vært prøvd før med heller dårlige resultat. Det er ikke alle som gidder/orker/har lyst til å være ute til stengetid, men infrastrukturen er i stor grad lagt opp til nettopp at man må fordi lommeboka vil svi enda mer om man faktisk tar en tur på byen fra 18.00 og synes det er på tide å dra hjem ved midnatt.

Ellers, om man skulle være helt ute på viddene. Ta alkoholen vekk fra folk og gi dem en joint istedet. Men det anser jeg ikke akkurat som et alternativ og som noe annet enn utopi i dette land.

Thats my 2 cents
09:57 16. november 2011

One Response to Alkohol og politikk

  1. a.mider says:

    Det var et innlegg verdt betydelig mindre enn 2 cent…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: