Bent Høie (H) foreslår…….ingenting


Bent Høie (H) er igjen på krigsstien med ingen forslag til forbedringer overhode. Politisk svada og tåkeprat dog, for å sikre godvilje og et rykte som «slagkraftig» politiker som vet hva han prater om. Men, som skrevet før, det er langt fra virkligheten. Men han har forbedret seg iallefall på et punkt;

– Setter du deg på et fly stoler du på at dersom piloten svikter så slår andre systemer inn. Det samme skal skje når en lege svikter. Slik er det ikke i helsevesenet i dag, sier Bent Høie (H), leder for Stortingets helse- og omsorgskomité.

Vel, for ordensskyld så har Norge en havarikommisjon for luftfart, så det skjer nå feil der også. Og grunnen er kalt sveiserostmodellen (av James Reason;Managing the Risks of Organizational Accidents), som beskriver grafisk det på et veldig overordnet nivå. Helsevesenet har også dette. Men allikevel skjer det altså feil. Så Bent Høie, som vanlig, begynner i feil ende. En annen ting er det neste som sies;

Han mener det må lyttes til pasienten når de er redd for at det gjøres feil.

– Istedenfor har helsevesenet en ovenfra og ned-holdning til pasienter og pårørende, sier Høie.

Hør nå her, jeg har ingenting å tilføre faglig

At leger kan være noen store rasshøl, blant de største også, og sykepleiere kappstrides om å bli bedre rasshøl enn legene, så er det iallefall en ting som Bent Høie kan lære seg; når feil oppdages så er det dumt å dra inn pårørende under etterforskning. Og det er en veldig klar grunn til dette. For å sannferdig fortelle hva en selv har gjort, når utkomme er tragisk er faktisk å være i en situasjon der man ikke halshogges. Feil skjer, og grunnene til at de skjer er faktisk veldig sjeldent en overlagt handling. At pårørende og offer kan få innpass til sluttrapport og konklusjon, selvsagt. Men de har absolutt ingenting i kvalitetsprosessen sammen med helsepersonell å gjøre når man skal lære av feil. Her må det være vantette skott for å skille gjensidig påvirkning av helsevesen og pasient.

Både Høie og helsepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Per Arne Olsen mener at det ansvaret må opp på ledelsens nivå ved hvert helseforetak.

– Det er i dag større krav til kvalitetssikring i pizzaproduksjon enn det er til pasientbehandling, sånn kan det ikke være, sier Høie.

At ledelsen har et usedvanlig ansvar som hviler på deres skuldre er selvsagt, men problemet er jo at til nå har man heller ikke hatt noe statistisk verktøy for å utføre arbeidet. Slikt ville heller ikke Bent Høie gi helsevesenet, da han rasende mente at regjeringen ikke «ansvarliggjorde» leger som gjorde feil når man flyttet meldeordningen fra helsetilsynet. Mens i artikkelen fra VG sier han at helsetilsynet ikke fungerer. Hva mener så Bent Høie? FlipFlop passer bedre her enn på de fleste. Bent Høie er flink til å referere til andre land, som har et bedre kvalitetssystem enn Norge, men han tar ikke med at de fleste har også anonymisert meldeordningen. Det holder ikke å si at kun få reaksjoner blir gitt. Det er trusselen om reaksjoner som gjør systemet sårbart. Det går selvsagt Høie forbi, fordi han da ser ut til å være handlekraftig. Han er langt i fra det.

For, i prinsippet skal en faktisk melde sine egne feil selv om man vet det vil koste en jobben. En kan gjerne tro at alle vil gjøre det når man vet utkomme. Men realiteten så skjer selvsagt ikke dette.

De tunge strukturelle grepene er faktisk tatt av regjeringen. Nå er det opp til politikere å se til at de gjennomføres av ledelsen.

Kunnskapssenteret melder 6 oktober 2011, om en frekvens på 14,5% skader i helsevesenet. 0.6% av dør. Tallene sier enda ingenting om skader kan forhindres eller at skade er uungåelig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: