Frp kaller brannvesenet for slokking


Det er jo alle liberalisters drøm (eller de som tror de er Ayn Rand sine disipler) å hevde at skatt er tyveri, og egentlig et uttrykk for diktatur og vold mot den enkelte. Sist eksempel er Frp Oslo sitt ønske om å privatisere brannvesenet og som de sier i vg.no;

– Falken kan være like gode til å kjøre bil, holde slange, utføre redningsoppdrag og drive en brannstasjon. Brannvesenet skal ikke være en hellig ku, sier Holstad.

Hadde nå branntekniske fag vært så enkle som Holstad skal ha det til. T.o.m Falken vil ikke finne på å si at de bare holder en slange. Selv er det med litt redsel å se noen siteres slik. For det vitner egentlig at man ikke har den ringeste anelse om faget. Blir litt som å si at man bør slokke brann i bensin med vann, eventuelt bruke vannslangen på brannen i smultgryta. Vi er på det nivået altså, katastrofalt fatalt.

Selvsagt kan Falken være like gode. Kanskje bedre i det branntekniske, men det er nå slik med en brann at brann ikke skjelner forskjell på de med forsikring og de uten. Og, Falken som er en privat bedrift må ha seg betalt. Se for deg en bygård i Oslo, der det bryter ut brann. Uten forsikring, med hvilket insentiv har da Falken (eller kommunalt brannvesen som ikke er pålagt samfunnsoppgaver og beredskap) å slukke den brannen?

Grunnen til at brann er en samfunnsoppgave er fordi de vestlige samfunn har faktisk erfart hva private brannstrukturer har av en hemsko, som ikke er lett å komme over. Insentivet til private brannkorps er at man må ha betalt for å slukke. Samtidig om man ikke slukker de som ikke har forsikring, står da i fare å skape storbranner som man ikke har sjans til å slukke og som vil medføre skade for de som har forsikring. Og dermed vil ansvaret til det privata brannkorpset være på begge sider. I.e de taper uansett. Eneste måten at de ikke taper er om det ikke blir branner. Og for å si det slikt; ikke en sjanse i hælvete.

For å unngå slikt, må man enten kreve at man slukker uansett. Men da faller jo tanken om at en må betale for tjenestene. Eller så må brannkorpsene bli fritatt for ansvar hvis ting går feil, ved at de ikke slukker brann som utvikler seg over til forsikrede områder. Da er det samfunnet som helhet som allikevel må betale for regningen. Vinninga går da opp i spinninga.

Nå har man i Norge noe privat brannvesen, da man med loven i hånd krever at visse typer industrier har en viss brannslokkekapasitet. Det er i interesse av både for samfunnet og bedriften det gjelder. Fordi slokking er mest effektiv hvis en slokker tidlig. Så ved store industrianlegg vil den første responsen være fra de som jobber i anlegget. I tillegg vil f.eks totalhaveri av produksjonen medføre at bedriften kan gå konkurs eller få så store finansielle problemer at samfunnet må gå til for å hjelpe. Dermed er da i alles interesse at denne bedriften har en viss kapasitet som enten kan slokke eller kontrollere en brann til ekspertene kommer. Som da ofte er det offentlige brannvesen.

Uansett, hvem vil da bo ved siden av en bedrift som sier til seg selv. Vi skiter i forsikring. Brenner det så brenner det.

NB! Forresten vil selvsagt ikke FRP si det samme til kirken. Dessuten er saken egentlig gammel, da det også være oppe i februar i år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: