Kan alt og alle begå massemord?


There must be a middle place between abstraction and childishness where one can talk seriously about serious things.
Czesław Miłosz

Gjengen som ABB ble født i, drevet frem av og var en del av går som alle andre i forskjellige retninger etter udåden for en uke siden. Noen har kastet håndkle og innsett galskapen i det som sies, andre bortforklarer på det høyeste giret som finnes, mens atter andre mener det er på høy tid å ta knekken på 95% av befolkningen pga deres forræderi.

Intet nytt under solen altså. Og fremtiden vil være noe følgende; de som har sett «lyset» vil bli tatt inn i varmen, de som bortforklarer vil bli enda mer ekstreme og de som mener det var på høy tid vil forbli like kokolokko som de alltid har vært.

Men, spørsmålet i overskrift bør være til ettertanke. Kan det tenkes at den ideologi/filosofi/politisk tanke kan medføre enten gærninger som dreper eller system som dreper?

F.eks libralismen? Den kan vel ikke i en tenkt tid i fremtiden medføre massedrap? Egentlig er det ikke så vanskelig å se det. For å ta et eksempel på hvor veien kan gå om man er villig til å gå den. Å betale skatt er en viktig bærebjelke i ethvert samfunn. Enten om det er lite som betales eller mye. Viktige fellesfunksjoner som politi,forsvar,samferdsel, helse osv i varierende grad bli betalt av samfunnet. Men tenk nå tanken at det er kun de som betaler skatt som skal kunne stemme. Ikke en uvanlig tanke blant liberalere. Hva er det da som hindrer i x tid fremover å anse de som ikke kan stemme som en byrde? En byrde som kanskje kan settes i «arbeid»?
Liberalerne vil selvsagt protestere heftig mot dette og hevde at liberalerne setter individet i sentrum. Ja, kan godt hende, iallefall om man kan betale for det.

Sosialister, i alle sine variasjoner, der er det ikke så meget å prate om, om man ser tilbake til historien. Nok av skampletter der, som de fleste bør vite. Særlig sosialister. Nasjonalister ligeså. Og religiøse, ikke start.

Konservatismen, ikke så vanskelig den heller. I sin grunnide vil konservatismen prøve å bevare. ABB fant deler av sin inspirasjon her. Å bevare kan trekkes til det absurde. Ingen forandring lovlig eller ønskelig. Uansett. Ikke lang vei å gå, om man er villig, til et samfunn der alt som ikke defineres etter gitte kriterier kan gjøres til fiender.

Så, hvilke ideologier (for å bruke en sekkebetegnelse på rubbel og bit) er det som ikke kan trekkes til det absurde?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: