2006 – Retrosyn


Dagbladet.no hadde i 2006 følgende artikkel;

Dagbladets bilde i 2006

Frykter bilbomber mot regjeringskvartalet

Krav om å stenge gate i Oslo sentrum av terrorfrykt mot Jens og co.

ØYSTEIN ANDERSEN
oand@dagbladet.no

(Dagbladet.no): En bilbombe i Grubbegata kan blåse hull i høyblokka der statsminister Jens Stoltenberg og hans mannskap holder til. Det har sprengstoffeksperter beregnet, og Statsbygg har fremmet krav overfor Oslo kommune om at et par hundre meter av den anonyme gatestubben blir sperret for trafikk.

Også i Akersgata på den andre siden av regjeringskvartalet kan det bli sperringer som skal skjerme Jens og co. mot terrorister. Her vil Statsbygg nøye seg med forordringer som stenger trafikken når det oppstår konkrete situasjoner. I Grubbegata er det planer om såkalte roadblockere og pullerter mellom Hammersborg torg og krysset til Apotekergata.

– Må sette i verk tiltak
– Vi har sett på sammenlignbare bombeeksplosjoner i andre land, og eksperter i Forsvarsbygg har gjort oss sikre på at vi bør sette i verk slike tiltak for å for å være i forkant av farlige situasjoner som kan dukke opp, sier avdelingsdirektør Christian Fredrik Horst i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Dagbladet.no.

Statsbygg og Departementenes servicekontor sorterer under Fornyingsdepartementet, og Horst har ansvaret for koordineringen av tiltak rundt regjeringens sikkerhet.

Den formelle reguleringssøknaden til Oslo kommune blir levert nå som høringsfristen er ute. Horst håper plan- og bygningsetaten i kommunen får lagt fram sin innstilling for byrådet og bystyret før årsskiftet. Han har merket seg negative høringsuttalelser om prosjektet, men ikke større enn at hensynet til regjeringens framtidige sikker må gå foran.

– Det er lettere for bilistene å forholde seg til at Grubbegata er stengt enn å bli utsatt for midlertidige omkjøringer, mener avdelingsdirektør Horst.

En festning?
Det mener ikke administrerende direktør Glenn Eikbråten i Foreningen Byfolk Oslo Sentrum, som har levert en skarp høringsuttalelse mot antiterrorplanene. I følge NRK Østlandssendingen er foreningens hovedpoeng at terrorfrykt ikke kan styre byutviklingen i Oslo.

– En ting er at en stenging av Grubbegata vil skape store problemer for trafikkflyten mellom øst og vest i byen. En annen sak er at vi ikke kan gjøre hovedstaden til en festning uten at det har vært en større politisk debatt om temaet. Det er en rekke andre bygg i sentrum som kan utløse samme tiltak. Vi vet at vi ikke vil ha det sånn, men det må i det minst være en prinsipiell debatt i forkant, sier Eikbråten til Dagbladet.no.

Publisert onsdag 13.09.2006 kl. 19:00, oppdatert 19:13

Dette er jo selvsagt etterpåklokskap, og alldeles ikke noe skyldkasting på noen som helst. Men en historisk tilbakeblikk på hvordan en argumenterte før i tiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: