Bring out the scum


Overfallsvoldtektene har tatt seg opp igjen i Oslo. Forrige gang det var oppe så ble det også luftet tanker om at kvinner også må bruke hodet og ikke utsette seg for risiko. Den gangen var det rabalder selvsagt.

Men et artig moment er å se hvem som reagerer på den samme påstanden nå i 2011, som i 2007/8.

Amir Tauqir Chaudhary sier;

Overfallsvoldtekter skjer helt tilfeldig. Offeret kan være en 8-åring, en 18-åring eller en 80-åring, og voldsmannen har på forhånd bestemt seg for handlingen. Samtidig mener jeg at det er slik at noen norske jenter handler i uvitenhet og bør ta mer ansvar selv, i alle fall så lenge vi ikke har konkrete tiltak på plass fra politiet eller rettsvesenet, sier han.

En del overfallsvoldtekter kunne vært unngått dersom jentene hadde oppført seg annerledes, mener Chaudhary.

– Kvinner kan sørge for å ikke overskride sine egne grenser i forbindelse med inntak av alkohol, narkotika eller i å komme i kontakt med fremmede personer. Da forsvinner hemningene, og dette kan føre til at de ender i en situasjon der det nesten er uunngåelig at de blir voldtatt.

I 2007 hadde Hilde Haugsgjerd et innlegg som skapte rabalder;

FIRE KVINNER ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i Oslo sist helg, uten at noen gjerningsmann er tatt. Situasjonen er ubehagelig for byens kvinner, i alle fall for unge kvinner som ønsker å kunne gå hjem nattetid eller sent på kveld. Det er på denne tiden av døgnet overfallsvoldtekter skjer. De fire overgrepene i nyttårshelgen skjedde alle etter kl. 01.Slike overfallsvoldtekter med helt ukjente gjerningsmenn er utypiske og sjeldne. Det er blant mannlige bekjente og festdeltagere de fleste potensielle voldtektsforbrytere befinner seg. De aller fleste voldtekter og voldtektsforsøk utføres av en mann kvinnen kjenner, eller som de på forhånd har vært sammen med på nachspiel eller et utested. Men statistikken er en fattig trøst når man hører mannsskritt nærme seg i en stille gate på sen kveldstid. Kvinner som har opplevd slike voldtekter eller voldtektsforsøk, merkes for livet. Og for svært mange kvinner er selve frykten for at de skal bli offer en stor plage.Derfor er det positivt at byrådsleder Erling Lae ikke overlater hele problemet til politiet, men pålegger kommunens etater å sørge for godt opplyste gater og plasser. God belysning kan kanskje virke avskrekkende på potensielle overgripere. Og kan i alle fall bidra til at kvinners frykt for å gå gjennom byen i mørket blir litt mindre. Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må dessverre kvinner selv ta. Det kan synes urettferdig og opprørende. Men de mest effektive forebyggende tiltak mot overfallsvoldtekter er det de potensielle ofrene selv som kan sørge for. For det handler om å la være å gå alene gjennom byen nattetid. Om å bruke penger på drosje hjem, om å sørge for å få følge med noen, eller om å gå hjem tidlig nok til at det ennå er folkeliv i gatene. Den som vil være mest mulig sikker på å unngå å bli voldtatt av en ukjent, rår selv over de mest effektive tiltakene.
Mørk statistikk
Ifølge Oslopolitiets statistikk over menn som er anmeldt for voldtekt har to av ti menn bakgrunn fra Midtøsten og like mange bakgrunn fra et afrikansk land. Menn med etnisk, norsk bakgrunn utgjør bare en tredjedel. Statistikken skal tas med en stor klype salt. Den dreier seg om anmelde forhold, ikke om dommer eller etterforskede forhold. Men det er sannsynlig at flyktninger fra kulturer med et annet kvinnesyn og et annet forhold til seksualitet enn det «norske», og som bærer på traumer eller lever ustabilt og ensomt i mannsdominerte miljøer, er overrepresentert blant voldtektsmenn i Oslo. Kulturelle endringer og sosial integrering tar tid. Også derfor er det grunn for kvinner til å unngå å sette seg i situasjoner der man kan bli et potensielt voldtektsoffer.

Da dette skapte rabalder så kan denne videre leses. Men legg nå merke til hva slags argumentasjon de to møter, som er veldig forskjellig. Pluss hvem som er på «hvilken side» av argumentene, som er de samme nå som da.

Edit 8/4; Visepolitimester sier nå omtrent det samme.
Andre kilder fra 2007; 1,2,3

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: