Japanere gjør aldri «feil»


Japanere plyndrer ikke skriver db.no, med da referanser til Katrina i New Orleans og Haiti.

Oppdatering (17 mars): Og da starter kritikken mot myndighetene, rett eller gal, men poenget om at japanere aldri klager. Vel. De er mennesker.
Oppdatering (18 mars): Kommer nå historier som sprekker opp bildet på Japanere som supermennesker. Verden kommer i mange farger, også i Japan.

Det er vidstrakt plyndring etter en katastrofe!
En klassisk påstand, og de fleste vil svare ja om man blir spurt før en situasjon. Ja vi tror at alle andre plyndrer. Det som faktisk skjer er at det er ytterst få som utfører det vi kan kalle plyndring. Vi har tre forskjellige typer plyndring;

• Plyndring av varer som er nødvendig for overlevelse
• Plyndring av luksusgoder, f.eks tv, smykker osv.
• Politisk plyndring, f.eks plyndring av butikker eid av gruppe x

De aller fleste vil hevde at den første ikke er «ekte» plyndring, mens de andre er. Men det er allikevel den store majoritet av «plyndring» som rapporteres i media, er nettopp sanking av varer som er nødvendig for overlevelse. Det skjer når myndighetene og samfunnets normale strukturer faller i hop, og det er ikke noe håp i sikte.

Man forlater de svake
Også en myte. Det man ser i alle katastrofesituasjoner er at mennesker hjelper hverandre så langt en klarer. De svake som faktisk dør pga at man forlater dem er ofte i instutisjon, altså familie og nærsamfunn er borte og storsamfunnet skal ha tatt vare på de.

Myndighetene får panikk
Det man vet skjer i katastrofesituasjoner er ofte faller de lokale statsapparatet sammen. Og fokuset går ofte fra å redde mennesker til å opprettholde sikkerhet. En sikkerhet som oftest ikke er truet. Det er i stor grad det politiske apparat og politiet. Brannvesen og helsevesen er annerledes.

Mennesker blir egoistiske
De som utsettes for katastrofer har en tendens til å bli mer altruistiske. De som er utenfor har en tendens til å bli mer egoistiske, dvs beskytte det de mener er sine interesser. Et godt eksempel på dette er stedet Gretna utenfor New Orleans.
F.eks blir prisstigning på leie av husvære stående stille, samtidig som utkastelse av husvære blir fraværende, derfor er det som regel lite behov for statlig husvære (det vil være behov for midlertidig husvære der veldig store ødeleggelser finner sted, men stor del av befolkningen vil finne husvære selv, eller få hjelp av noen i nærsamfunnet som var litt heldigere). Mennesker setter altså de fleste «normale» samfunnsnormer til side og hjelper sin neste. Det politiske samfunn derimot har en evne til å krisemaksimere rapporter om vold og plyndring.

Redningsgrupper fra andre steder av landet redder liv
Redningsgrupper utenfra blir ofte hyllet som helter. Noe som også er et gode. Mennesker som rykker opp fra sitt faste rolle i samfunnet drar til katastrofeområder. Men de redder ikke mange liv i forhold til de som overlever katastrofen. Rett og slett fordi det tar for lang tid for disse gruppene av mennesker vil nå området der det er behov for de.

Hvordan vi som regel oppfører oss

    Vi oppfører oss som rasjonelle mennesker. Panikk er en sjelden hendelse.
    De fleste ser hva som trenger å gjøres, både for oss selv og andre, og de fleste utfører disse handlingene
    I stedet for å vente på profesjonelle, setter vi i gang å hjelpe andre
    Hvis det er plyndring og antisosial oppførsel er dette begrensen i ekstremt små grupper
    Lokale redningsstyrker og deres ledelse har som oftest rett, angående behov og hva som er problem

En kjent sosiolog, Enrico Quarantelli, sa det slik; “if disasters unleash anything it is not the criminal in us, but the altruistic”

Spennende lesning, her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: