Europas energiproblem


EU har før jul kommet med en energiplan som ser frem til 2020 og fremover. Og det er ikke lystig lesning om en også har i bakhodet at oljeproduksjon faller, og dermed må mer av våres energi over på elektrisitet.

Elektrisk produksjon i Europa basert på total produksjon og produksjon fra fornybare ressurser

Laget raskt fra tallene herfra (excel).

Man har altså ca 3.000.000 GWh som produseres av atomkraft,gasskraft,kull og andre ikkefornybare energiformer idag. Dermed må en være rimelig klar over at dette er ikke noe en kan spare seg ut av. Det er ikke mulig med dagens samfunn å effektivisere så mye, samtidig som man presses fra et annet hold. Miljø. Uansett om man mener CO2 er noe tull så medfører forbrenning av hydrokarboner et vidt forskjellige utfordringer miljømessig. Det er mange gifter som frigjøres. Utvinning er ikke bare bare uten komplikasjoner. Effektiviteten til gassturbiner ligger på selve turbinen på 40%. Med utnyttelse av spillvarme så øker man den % mye.

Samtidig så vet en at oljeproduksjonen vil falle, og om produksjon ikke faller fordi en finner og utvinner de enorme mengdene av oljesand så er det noe som er fallende uansett; antall fat olje utvinnet pr enhet energi brukt. Det vil altså koste oss energimessig mer å hente ut den oljen som skal drive samfunnet. De lette oljefeltene er funnet og satt i drift for lenge siden.

Dermed må altså man om 50-100 år, også tidligere enn som så, mer av energien vi bruker over på elektrisitet. Det er ingen vei utenom. Dette medfører at man altså må bygge ut produksjonkapasitet for elektrisitetsproduksjon, og transport av denne energien.

Fremtiden ser lys ut for kraftbransjen. Som den har gjort i over 150 år allerede.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: