Adecco, staten og den villige kapitalismen


Privatiseringstilhengere er klare i sin drøm om at privatisering er et gode i seg selv. Man mener å få mer ut av hver krone, selv om de aldri forklarer hvorfor man får mer produktivitet i det private enn statlig/kommunal. Kapitalismen har som sin grunnide følgende;

Du har en ide og kapital, du kjøper arbeidskraft og produksjonsmidler for å realisere ideen. Gjennom en forretningside og etterfølgelse av lover/regler vil en selge produktet av denne ideen pluss en fortjeneste. Denne fortjenesten kan enten taes ut i sin helhet som «lønn» eller reinvesteres i produksjonslinjen. Så enkelt, så vanskelig.

Problemet innen eldreomsorgen er at arbeidskraft er ca 80% av kostnaden. Problemet, om en ønsker overskudd, er om en skal effektivisere økonomisk må en altså fokusere på arbeiderene. Og her er det kun to måter å gjøre det på. Enten må en få gjort mer arbeid pr arbeider, eller så må kostnaden pr arbeider ned. Eller begge deler i en kombinasjon. Adecco ser ut til å ha prøvd den siste versjonen, altså kutte lønn. Mens kommunenorge, eller det offentlige har en tendens til å prøve det første, ref minuttskjema i f.eks hjemmetjenesten.

Dette er egentlig ikke et privatiseringsproblem pr se. Men et på problem der samfunnet ikke er villig til å bruke penger på eldre. I så måte er ikke Adecco noe værre, eller bedre. Men et viktig moment angående privatiseringsiver av statlige tjenester er nettopp sammenblandingen mellom privat kapital og statlig kapital. Samtidig er det rimelig naivt å tro at private, kommersielle, aktører i denne delen av arbeidslivet kan tjene store penger så lenge det er staten som er kunde, dvs kundegrunnlaget er monopolisert.

Det er også en annen grunn til at politikere elsker anbud. Det er at de kan i stor grad fraskrive seg ansvaret. For hvis det skjer noe galt i forhold til den private kontraktør så kan kommunen og staten toe sine hender og si at det er den private aktøren sin skyld. Slik ser man f.eks i Adeccosaken, men også i søppelkaoset i Asker og Bærum (1,2,3). Finn den politiker som faktisk er villig til å påta seg ansvaret som «byggherre» som kommunen faktisk er.

En skal også huske på at høyrepartiene er for en oppmykning av vikarbruk, siden deres kronargument er; letter å få fast arbeid om en kan være litt vikar først.

Aftenposten; 1,2,3,4
Vg; 1,2,3,4,5
Db; 1,2,3,4,5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: