Gi de mat og kaffe! Kritikken til Ahmed Fawad Ashraf av mediene


dolk
Noe av det første jeg lærte angående pressehåndtering, på et heller grunnleggende nivå dog, var når en stod i en situasjon som kunne være katastrofal, mennesker kunne være drept osv, og en måtte håndtere en mediesituasjon var å gi journalister mat og drikke når de første gang samlet seg. Hvorfor? Ingenting var mer ille for sakens gang om man ikke dullet med journalistene fordi makten lå hos disse, ikke den som eventuelt var satt til å hjelpe den katastrofale situasjonen eller de som var omfattet av situasjonen. Ahmed Fawad Ashraf og familien begikk den kardinalfeil og ikke gi pressen et kjøttbein å spise, om så et falskt kjøttbein.

Ahmed Fawad Ashraf kommer i sin kritikk med kritikk til flere personer og organisasjoner. Både politi og media får sin dose, og det er merkverdig å se hvordan de to reagerer. Politi tar i mot kritikk og er ydmyke overfor offerets familie som selvsagt er situasjonen nærmest og som fortjener sterkest medfølelse. Selv om deler av politiet får knallhard, men kort kritikk, og da spesielt etterforskningsleder for de første dagene.

De som får kritikk og som blir navngitt er;
1. Finn Abrahamsen (som regelrett blir påpekt for å være ond, noe som AFA kan komme unna med), får kanskje den mest ramsalte kritkken. Og med med uttalelser som at familien burde vært mer profesjonell under saken vitner om at AFA også har rett.

2. Advokat Petter Sørensen (video i bunn av artikkel) gir et godt bevis på hvordan forsvarsadvokater jobber. De er ikke et spor bedre enn politi ofte. Og PS vet selvsagt utmerket godt hva han gjør når han hinter om at det kan være «æresdrap». Søkelyset vil da gå over til familien. Og med en fjott av en tidligere «storhet» som Finn Abrahamsen har man altså sannsynliggjort dette. For en tidligere politimann som omtrent verfiserer en forsvarsadvokat luftige teorier kan vel ikke ta feil. AFA spør retorisk i sitt essay i Samtiden hvor PS er i dag? Og det er et godt spørsmål.

3. Hege Storhaug, som i en famøs uttalelse skulle bevise sin kunnskap om Pakistan fordi hun hadde vært der i to år. At politi selv fremlegger påstander, og som vil komme som påstander under den kommende rettssak, tviler jeg vil ha noen effekt på Storhaug. Ellers artig se Rita Karlsen spille uvitende. Kommentaren om HRS kommer som et pust der AFA vil vise hvor tåpelig den er. Unnskyldningen som HRS/Rita Karlsen kommer med, at de kun fulgte mediebildet, er direkte tåpelig. Spesielt blir det også at Karlsen sammenligner sin egen situasjon og AFA der begge føler seg ille til mote fordi media er «mot» dem. Problemet til Karlsen er at AFA har fått sin søster drept, og spørsmålet er om Rita Karlsen vil be om unnskyldning for å ha tatt dundrende feil (Hege Storhaug/HRS som skrev den opprinnelig artikkel på hrs.org).

4. Journalistene (rangering er tilfeldig);
Nilas Johnsen (VG)
Marianne Vikås (VG)
Samaira Iqbal (VG)
Kjetil Mæland (Nettavisen)
Kadafi Zaman (Tv2)
Jens Christian Nørve (Tv2)
Tor-Erling Thømt Ruud (Vg)
Eiliv Frich Flydal (Dagbladet)

Marianne Vikås sin argumentering f.eks virker noget rar. Hun anser AFA som perifer, noe han kanskje var hva vet jeg. Dog, begrunnelsen er f.eks at invitasjonen til bursdag var egentlig en invitasjon til en tur på byen som var sendt til mange. Kan jo hende at man sender invitasjon helt vilkårlig, også til de en ikke har tlfnummer til. Hun hadde heller ikke sosial omgang, selv med en ferietur sammen, selv om de var 20 stykk. MV drar altså ofte inn ukjente inn i sitt liv i tilstelninger som er private altså (ond spekulasjon fra min side selvsagt). Det virker litt for forsvarsaktig, selv om AFA også kan ha overvurdert tilknytningen.

AFA sitt hovedpoeng er ikke at avisene har forskjellige vinklinger, at de tar opp etnisiteten pr se. Men at når de vet at ting ikke er som de insinuerer så retter de altså ikke opp dette intrykket, men lar det henge for å få familien til å prate. Om jeg har en følelse av essayet til AFA er at pressen er villig til å skrive hva som helst, presse deg med det faktum at de vil skrive hva de vil okke som om du selv ikke danser etter deres pipe.

Det er også greit å se hvor musestille de store mediene er.

Andre kilder;
Journalisten.no: 1,2,3,4
Klassekampen; 1,2,3
Nrk; 1,2,3
Morgenbladet; 1,2
Stavanger Aftenblad; 1
Adresseavisa; 1
Vg; 1,2
Dagbladet; 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: