Spesialist på 10 områder – hvordan shoppe styreverv


E24 har en artikkel som fanget mitt øye. Hvordan styre i bedrifter rangeres, hvem er best på det å styre. Selskapet bak er purehelp.no basert på følgende kriterier;

Økonomisk ansvar, som gjeldsforhold, balansestørrelser, resultatstørrelser og kapital
Juridiske faktorer, hvor komplekst selskapet er bygget opp, for eksempel konsernstruktur og minoritetsandeler
Antall ansatte, omsetningsnivåer, gjeldsnivåer og andre ting som sier noe om størrelse.
Rolle i styret, leder og nestleder rates høyere enn vanlige styremedlemmer. Det tas også hensyn til størrelsen på styret og hvem andre som sitter i det.

Høres jo flott ut. Og for de som synes slikt er artig (og ikke minst at man kan sole seg i glansen i slike) er det jo dermed å fokusere på disse områdene så vil den personlige vinningen gå utmerket. Kritikken mot slike rangeringer er logisk. Personlig vinning, er ikke nødvendigvis selskapets vinning. Og selskapets vinning kan medføre personlig tap. For å omgå dette må en altså ha insentiver og ikke minst barrierer som fremmer selskapet, og personlig vinning som ikke skader selskapets vinning. Noe som forsåvidt er helt umulig. Nå er ikke dette nye tanker, e24 bringer motforestillinger mot slike «miss styreverv»rangeringer.

Og vinneren er! Stein Erik Hagen!

Det var jo rørende. Mannen som er kjent mere som en slakter av selskaper han sniffer på enn oppgang for selskapene. Oppgang for han selv derimot. Der er det schvung på sakene. Som man kan se nedenfor, tatt fra nordnet.no, nå kan man kanskje hevde at dette ikke bare er på Hagens sin kappe. Og det er forsåvidt riktig det. Hagen kom inn i Orkla i 2004/2005 (startet fra 2001 da han startet å kjøpe seg opp). Noe det første han gjorde var å gå til krig mot administrasjonen, som han vant forsåvidt (Fikk sin egen mann allerede i 2005 da Finn Jebsen måtte gå). Kontrollen ligger defacto i Hagen sine hender. Som en ser så har det jo ikke gått så bra for Hagen. Og de fleste analytikere, og sikkert Hagen selv vil skylde på den gamle administrasjonen og REC. Som helt korrekt har en del av skylden at pilene til Orkla har ligget paddeflat siden 2007. Canica A/S derimot. Går strålende. Samtidig som han sikkert også får forbønn fra Bondevik som erverdig nok har fått lånt kontor hos Hagen. Sikret i alle bauer og kanter, med silkepapir.

Foruten litt Hagen-dask så skal jeg endelig over til hovedpoenget. Om en ser på de fleste av disse på listen så viser det seg som regel at bransjene en representerer som styremedlem spenner vidt. Mange av vervene har faglig sett ikke noe som helst relevans mellom hverandre. Hvordan kan en tro at f.eks Svein Rennemo, som er styreleder i Statoil har god kunnskap om vaksineproduksjon (og utvikling) for oppdrettsfisk? Eventuelt Marit Arnstad, politisk broiler som fikk Statoilstyrevervet ikke pga sin kjennskap til petroindustrien for å si det slik. Men Aker Seafoods? Bonden Arnstad, med abnorme petrokunnskaper, har også akvakulturkunnskaper. Jeg er imponert over disse hjernene.

En kan jo forsåvidt si at de har erfaring på det å lede selskap. Det er forsåvidt greit nok, men å lede et selskap (noe de indirekte gjør gjennom adm.dir) er også å kunne sitt fagfelt. Skulle likt å se Arnstad ta tak i vedlikeholdproblematikken til Statoil der de sliter værre enn BP har gjort. Hva kan Arnstad bidra med her? Jeg venter spent. Statoil 2007 Vs Statoil 2010/11. Det som skjer i Statoil og flere andre selskaper forsåvidt på vedlikeholdsfilosofi er dog kun for å gjøre det grønt på excelarkene oppover i systemene.

Eksempel;
En Ex-motor, 690V. Står ute på dekk, i en værutsatt posisjon.
Ex-sertifikatet er vitalt for denne motoren. Hvis ikke dette sertifikatets krav er oppfylt må Statoil (eller andre) stenge ned og låse denne motoren. Det er altså en risiko for at motoren kan antenne gass hvis gass er tilstede.
Det en nå ser er at man deler opp vedlikeholdsarbeidet, og fokuserer kun på det som har direkte opp mot EX-sertifikatet å gjøre. Man kan altså sette «kryss» på utført vedlikeholdsarbeid som er sikkerhetskritisk, mens resten kan altså settes på vent.
F.eks vedlikehold av starteren i tavla, eventuelt VSD, kabel, rengjøring osv kan settes på vent. En skal ikke få meg til å tro at om en har en EX-sjekk av en motor, og at en går dagen etterpå for å rengjøre motoren.

Filosofien er etter min tanke kun til en ting;
Ledelsen vil ha grønt, og kun grønt på sine excelark slik at de kan si til Ptil: alt sikkerhetskritisk er under kontroll.

Så hvordan skal Arnstad og Rennemo vite dette? Fordi de har gode kunneskaper om hva Statoil driver med, eller at de har lang styreerfaring fra andre selskaper, som ikke behøver å ha noe som helst med Statoil å gjøre. Nå kan en kalle vedlikehold av EX-motorer for en veldig detaljert kunnskap. Absolutt. Og vedlikehold er noe de fleste disipliner fnyser av forsåvidt også. Men prinsippet er at kunnskap som skjer nede i selskapet, har potensial til å påvirke direkte det som skjer på toppen. Logisk nok. Selv er jeg overbevist at om en del år, når den «nye» tanken har fått satt seg så vil ulykkesfrekvensen gå opp. Om da ikke Ptil setter beinet ned, eller selskapene fokuserer faktisk på den bransjen de er i, og ikke børsen. Om en drifter sitt selskap etter gjeldende normer og standarder innenfor en bransje vil selskapet gå godt i all hovedsak. Spørsmålet er hvor f.eks Arnstad har noen som helst forutsetning til å forstå de normer og standarder.

Nå er det ikke det sagt, at om en har vært i en bransje 40 år så er man en guru. Men det har en tendens til å hjelpe å kunne sin bransje.

Hagen er også et annet eksempel. Lurer på hvor god han er på kjemisk industri (Borregaard) egentlig.

Anne Carine Tanum i styret til DnB Nor, DnB Nor Bank,Cappelen Damm Holding, Helse Sør-Øst og Verdens Naturfond (WWF). Jeg ser en rød tråd her i kunnskapen om bransjene en «leder».

Man shopper altså styreverv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: