Kina kopierer, Kina vil lede


I følge av avdekkelsen av en ny flytype for det kinesiske luftvåpen dukker det opp en artig artikkel på db.no. Kineserne kopierer hevdes det, fordi de lurket rundt i Serbia på slutten av 90-tallet og fikk tak i noen F-117 flydeler.

Som om det er noe nytt. Alle makter, små og store, er intressert i hva slags teknologi de andre har i sine arsenaler. Man kopierer, lager mottiltak og forandrer seg konstant for å møte sin motstanders handlinger, samtidig som en prøver å knekke ut sine egne «orginale», som kan være helt nye, rene kopier av andre eller en modifikasjon av motstanderens.

Samtidig skal det ikke underslåes at Kina har ett stort problem i sin inovasjon. Kvalitetskontroll. På samme måte som russerne er kineserne gode på å produsere, har nye ideer og er villige til å sette de ut i live. Men det har forsåvidt vesten også. Vesten har dog et stor overtak i kvalitet på sin masseproduksjon. Det være seg selve kvaliten på produktet og kvalitet på hele produksjonsserier. Men det er ikke noe laurbær å hvile på. Om en f.eks går på Springer.com og blar litt rundt vil en fort oppdage at kinesiskklingende navn blir det flere og flere av. Vestens forsprang på inovasjon og forskning er nok langt fra så sterk som det har verdt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: