Omtanketyrraniet nok engang


Omtanketyrraniet slår til igjen, denne gang står DSB.no for dommedagtanken.

Dsb skriver på sine sider;

På en video som NRK har lagt ut på sine egne hjemmesider, avfyrer den ene programlederen to pinneraketter inne i et hus (som senere skulle brennes kontrollert ned).

DSB har i flere år jobbet for å forebygge uvettig bruk av fyrverkeri og for å redusere antallet ulykker med fyrverkeri nyttårsaften. Fyrverkeri er ikke leketøy, men eksplosiver og skal behandles deretter. Ved årsskiftet 2008/2009 ble det innført forbud mot pinneraketter, da disse var overrepresentert i skadestatistikken. I tillegg ble fyrverkeri som ser ut som leketøy forbudt markedsført og brukt i Norge, nettopp fordi denne type produkter ga et galt signal til barn og unge.

Avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB understreker at DSB verken har noe ønske om eller rett til å blande seg inn i NRKs redaksjonelle vurderinger. Men DSB stiller spørsmål ved hvilken forebyggende effekt dette innslaget skal ha, hvor ulovlige raketter benyttes på en svært uvettig måte. DSB er dessuten bekymret for signaleffekten dette kan ha på barn og unge.

-Vi er glade for, og avhengig av, medienes hjelp til å forebygge fyrverkeriskader, men DSB mener dette er ikke måten å gjøre det på, sier Tandberg.

Det kreves i dag en særskilt tillatelse fra brannvesenet for å kjøpe pinneraketter, og slik tillatelse skal kun gis til profesjonelle pyroteknikere. Så vidt DSB har brakt på det rene, har brannvesenet i Trondheim ikke gitt NRK tillatelse til kjøp og bruk av pinnerakettene. NRK opplyser at det heller ikke var noen pyrotekniker eller representant for importør til stede. Fyrverkeri skal kun brukes utendørs, og kun til det formål det er bestemt for og i samsvar med den bruksanvisning som følger varen.

DSB vurderer nå hvordan saken skal forfølges videre.

Etter at forbudet mot pinneraketter kom i 2008, har det vært en markant nedgang i antallet personskader og branner/branntilløp. Ved årsskiftet 2007/2008 registrerte DSB 155 personskader, ved årsskiftet 2008/2009 var tallet 61 og 46 i 2009/2010. Antall branner og branntilløp har også blitt sterkt redusert. Ved årets nyttårsfeiring har dessverre antall øyeskader økt fra 10 i 2009/2010 til 18, hvorav 6 alvorlige og 12 moderat alvorlige. De øvrige skadetallene for denne nyttårsfeiringen er ennå ikke klare.

Vel, dette er i samme kategori som de som f.eks antar at voldtekter, vold og ran eksploderer i omfang under katastrofer. Noe som selvsagt er en myte. De aller aller aller fleste reagerer slik vi håper at man gjør, hjelper hverandre så best en makter.

Ikke gjør dette hjemme, er et godt program, for de som allerede forstår fare. Men det er spennende å se hva som faktisk skjer. På samme måte som det, for noen, er spennende å se hvordan man dykker ned til 100 meter, men forstår utmerket godt at det ikke er smart å utføre det selv uten forberedelser.

Eller, for de som liker fart, å se racerbiler dundre forbi i 200km/t+, selv om man vet utmerket at ens egen bil begynner å dirre om en passerer 120km/t på rett strekke.

Antakelsen om at hvis en ser, så prøver man det man ser er tåpelig og idiotisk. Spør enhver person som har sett en heroinmisbruker om de selv har prøvd livet til misbrukeren.

Og til det som er uthevet i quote, fantastisk. Reglrytteri av ypperste merke. Gullmedaljen for januar 2011 går til;

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: