Israel viser sitt villrede


Palestinerne på Vestbredden bruker en helt annen taktikk for tiden, enn de tidligere har gjort, og det Hamas på Gaza gjør. De bygger opp statsinstutisjoner og infrastruktur. Demokratisk i vestlig forstand? Absolutt ikke. Men det er et vesentlig skille fra dagens styre og historien. PLO sin tanke i dette er at dette vil tvinge Israel til å trå mer forsiktig ovenfor vestbreddenmyndighetene siden kortet «terror» lar seg vanskelig bruke mot den taktikk palestinerne bruker.

Målet til palestinerne er opplagt. Verden skal normalisere sine forbindelser ovenfor Ramallah. Gjennom dette vil man defacto anse Vestbredden som eget land. Det vil medføre et sterkere press på Israel på hva de kan gjøre på Vestbredden som de til syvende og sist har kontroll på. Militært såvel som økonomisk. Politisk har de langt svakere kontroll på.

Usa som støttespiller for Israel vil med tiden, hvis flere og flere land normaliserer forbindelse med vestbredden, måtte ta aksjon ovenfor Israel. Selv om Israel er viktig for den strategiske tanken Usa har for sin utenrikspolitikk er det også andre deler av strategien som er vel så sterke, om ikke sterkere. Men vi kan ende opp med en Kubasituasjon. Den vil allikevel bli annerledes om en skulle gå den veien. For det første er Israel og Vestbredden ikke rett utenfor «stuedøren», og for det andre er ikke Kuba i den posisjon som Israel er i midtøsten. Det er langt viktigere for Usa at Israel holder seg nogenlunde i ørene enn at Kuba raljerer utenfor kysten av Florida.

Så hva kan da altså Israel gjøre?
De er nå i en ny posisjon. Det palestinerne gjør, gjøres uten vold. Dermed må Israel bruke all sin diplomatiske kraft og talent for å hindre at palestinerne defacto anses som myndigheter for et selvstendig geografisk område.

Haaretz har et sitat i saken anledning som er avslørende for øyeblikket;

«If the Palestinians start thinking that they can achieve political accomplishments without negotiations with Israel, they will never renew peace talks,» Gilon told the Norwegian diplomat

For palestinerne er vel det rimelig opplagt at sporet med Israel ikke er farbar når de spiser opp det land de anser som palestinerne sitt. Palestinerne prøver selvsagt dermed å komme i en bedre posisjon, den dagen det virkelig blir en realitet at de to områdene skiller lag.

The Norwegian envoy said that in contrast to media reports, Norway has not recognized a Palestinian state based on 1967 borders and the upgrading the standing of the Palestinian delegation in Oslo is simply a symbolic move without any practical consequences.

Her juger selvsagt Norge så det renner av dem. Selvsagt, som israelerne er fullstendig klar over, er dette et steg for å legge mer press på Israel. De er da ikke dumme. Men israelernes reaksjon er også merkelig fordi Norge er ikke først ute med å oppgradere relasjonene til vestbredden. De første var faktisk Usa. Frankrike, Spania og Portugal har også gjort lignende steg. Det bør være et tegn for norske politikere at det norske pass ikke lenger har noen verdi i Israel, hvis det ikke var åpenbart for lenge siden. Men samtidig avslørende ovenfor de andre landene. Disse vil Israel ikke enda legge seg ut med i full offentlighet.

Værre er det for Israel at sør-amerikanske land går et skritt lengre. Brasil, Argentina, Uruguay og Bolivia har f.eks gått til det skritt å si at det er 67-grensene som er gjeldene, og annerkjent en Palestinsk stat med basis på dette.

Så hva vil da fremtiden bringe av israelske handlinger i fremtiden? Vanskelig å vite, men at israelerne må ganske radikalt forandre sin taktikk, og om ikke strategi, hvis dette brer seg ut og flere «tunge» land melder seg på. Det første prøver er selvsagt brannslukking. Det å hindre at det skjer en utbredelse. Men etter all sannsynlighet er israelerne fullstendig klar over at katta er ute av sekken. Det jobbes sikkert på høygir i det israelske kjøkkenkabinett. Der sitter følgende personer;

1.Benjamin Netanyahu
2.Avigdor Lieberman
3.Ehud Barak
4.Benny Begin
5.Dan Meridor
6.Binyamin Ben-Eliezer
7.Moshe Ya’alon

Samtidig som det i utenriksdep i Givat Ram legges det nye tanker til grunn for å stoppe palestinernes åpenbare taktikk.

Jpost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: