Den norske modell er død


I Norge skiftes kun minister og statssekretærene ved valg. Det har skjedd fordi man smykker seg med at byråkratiet har vært flinke til å legge fra seg personlige politiske synspunkter og tjent den alltid sittende politiske ledelse etter beste evne. I Usa er det mye større utskiftning i departementene etter valg, nettopp fordi de mener at politikken som ble valgt ved valget skal styre beslutningene i byråkratiet. Begge modellene har sine fordeler og ulemper. Den norske er totalt avhengig av at byråkratiet støtter opp om den legalt valgte politiske ledelse. Ulempen er det som nå har blitt avslørt. Ulempen hos det amerikanske systemet er at man kvitter ofte seg med folk som er erfarne.

Med wikileaksavsløringene der byråkrater løper fortere enn rekruttperioden til sine respektive amerikanske motparter bør kanskje være et varsellys for demokratiet i Norge. Stanghelle påpeker det ironiske i situasjonen.

Hvis det som avsløres er sant, så har faktisk den norske modellen spilt fallitt, takket være byråkrater som tar sine personlige tanker og svekker den norske politiske ledelse. De burde selvsagt få fyken på dagen.

Edit: tverrpolitsik enighet angående saken, fra aftenposten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: