Ytringsfrihet og privatlivets fred


Åsne Seierstad har blitt dømt i første instans. Dommen vil selvsagt bli anket. Men dommen, om den er rett eller ei, tar opp et spennende tema. Kan man ytre alt som blir sagt av det som sies innenfor de fire vegger? Rent prinsippielt må det være slik. Men det er også lov å bruke hodet, noe de fleste også gjør hver eneste dag. De fleste ytrer ikke hva kompiser,venner,samboer,barn,etc sier eller kommer av halvtanker. Og de som gjør det, kan vel tenke seg reaksjonene blir. Jeg vil hevde det har noe med folkeskikk å gjøre.

Dermed blir også Ragde sitt utspill rimelig spesielt;
– Seierstad har fått et unikt innblikk i et samfunn der verdiene ikke er likt fordelt mellom kjønnene. Da er det ikke bare ytringsfrihet, men ytringsplikt. Den har hun ivaretatt, sier Ragde.

Da er det bare å skrive ned bak øret, for de som får Ragde på døra bør man lukke den kjapt igjen. For Ragde mener at hun har retten på sin side ved å videreformidle absolutt alt som sies og fanges av hennes øre. Det Ragde egentlig sier er at man må dokumentere uten noen som helst hensyn til ve og vel i senere tid til de kvinnene som blir intervjuet. Jo takk som byr. Dette er ikke noe likt muhammedtegningene. Som absolutt ikke har noen som helst sider ved seg som tilsier at man ikke skal ytre slikt.

For å ta Wikileaks sjef på ordet, for et annet syn;

– Det er ikke vår rolle å være på noen staters side. Stater har bekymringer for nasjonale sikkerhet, det har ikke vi. Man hører stadig at noe kan være en trussel for USAs nasjonale sikkerhet. Hver gang en slik uttalelse blir gjort, må det avvises. En trussel til USAs nasjonale sikkerhet? Er de seriøse? Sikkerheten til hele nasjonen USA? Det er latterlig.

Men han understreker at de individuelle sakene er annerledes:

– Hvis vi snakker om trussel til en individuell soldat eller innbygger i USA, så er det potensielt et ekte problem.

Ergo; frikjenn Seierstad, men vær nå oppmerksom på slike forfattere om de skulle krysse din vei. Se&Hør-metoder har kommet til bokbransjen (den har vært der lenge selvsagt).

6 Responses to Ytringsfrihet og privatlivets fred

 1. norskgoy says:

  At du ikke «tar» sitatene er nå ikke på min kappe, men mitt ergo er bygget på det samme som ditt utgangspunkt.

  Og angående dikting om personer så er jeg foreløpig i grøften merket: «ikke noe for staten å mene noe om»..

  • Konrad says:

   Du kan godt mene at staten ikke skal blande seg, men å dikte opp noe om navngitte personer og så fremstille de som sannhet («etter etablerte journalistiske metoder») det må man (altså den navngitte personen) i et sivilisert samfunn ha mulighet til å beskytte seg mot – og det er jo egentlig ikke staten som mener noe om det, men dommerne i en sivil sak. Diktning er OK, men ikke løgn og bedrag.

   • norskgoy says:

    Dommerne dømmer på basis av lovene staten lager. Spennende å se videre argumentering som skiller dommerene fra staten.

    Løgn og bedrag er selvsagt ikke ok, men det er ikke opp til staten å sanksjonere hva som er løgn og bedrag etter min mening.

  • Konrad says:

   I et sivilisert samfunn må privatpersoner ha mulighet til å beskytte seg mot offentlig fremsatte påstander fremstilt som sannhet («etter etablerte journalistiske metoder»). Dersom du sier jeg er pedofil, så er det alt annet enn OK, hverken som journalistikk eller som litteratur. Det er forøvrig ikke staten som mener noe, dette er en sivil sak mellom to parter.

   • norskgoy says:

    Om jeg mener du er pedo, kan du spørre; bevis?
    Om jeg da ikke hiver opp med et bilde eller to, er det jeg som vil slite. Ikke du.

 2. Konrad says:

  Jeg ser ikke helt resonnementet ditt, du har noen sitater og avslutter med et ergo. I utgangspunktet bør ikke rettsvesenet brukes mot ytringer. Har Seierstad misbrukt tillit og ting sagt i fortrolighet? Åpenbart. Mangler hun folkeskikk? Åpenbart. Dikter hun opp ting og tillegger det levende personer? Ja, nokså klart, og dette siste bør man kanskje bruke rettsvesenet på. Det skal ikke være fritt frem å dikte opp ting om andre og publisere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: