Når man ventet på en katastrofe


Love Parade fikk en sørgelig endelikt for noen dager siden. 19 mennesker omkom i trengselen. Dette er dog ingen hendelse som ikke kunne forutsees. Kontroll på menneskemengder har vært et eget tema på de fleste større arrangement. Men det går først alvorlig galt når man får altfor mange mennesker i forhold det man planlegger for.

Vinn er høyere enn Vtunell og Vutgang (der V er hastighet), dermed vil det alltid tilføres mer mennesker enn tunnellen har kapasitet til. Fordi hastigheten senkes i tunnellen, pga menneskemengden og de som har kommet ut av tunnellen vil komme seg vekk fra området i forskjellige hastigeter og dermed skape ”propper”, vil det være avgjørende for de som befinner seg i tunnellen at det er flere utgangsmuligheter. Her var det selvsagt ikke det. Og dermed var det kun et spørsmål om tid og anledning at det som gikk galt kunne gå galt. Dette er den rene fysikken angående menneskeansamlinger. Om man i tillegg legger inn kriterier for humør, redsel, panikk osv blir det straks enda mer klart at det som skjedde var et ”skolebokeksempel” på hvordan man ikke skal utføre kontroll av store menneskeansamlinger.

Et enkelt eksempel fra dagliglivet om dette fenomenet er en vanlig butikktur på en lørdag, der det er storinnrykk av mennesker. Det er enkelt og rimelig raskt foretak å komme seg inn i butikken. Men når du skal betale. Da danner køene seg. Grunnen er at du blir sluset gjennom trange passasjer når du skal betale. Når du kommer inn vil mennesker spre seg i alle retninger og dermed ”tynne” ut menneskeansamlingen.

For simulering av menneskemengder på definerte områder;

Ps! for de som er intressert i krigshistorie, så er slaget ved Agincourt i 1415 et eksempel på hvordan en brukte det faktum at hastigheten til mennesker senkes ved innsnevringer for så å bruke dette til egen fordel militært sett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: