Norge er livsfarlige


Bellona er på krigsstien, de værer en seier siden BP gjør sitt beste for å ødelegge Mexikogulfen. De hevder at holdningen til Norge er farlig for miljøet. Noe som er korrekt i den forstand at Norge er en oljeproduserende nasjon. Så 1-0 til Bellona der.

Men, verden er også avhengig av olje/gass. Eller med et annet ord energi. Problemet til Bellona, og i enda større grad de andre miljøorganisasjonene, er at de ikke har noen særlig gode løsninger for å forandre energibæreren. Ta f.eks noe så enkelt som vindkraft. Vindkraft Vs olje gir en soleklar vinner i olje. Fordi olje pr enhet inneholder enormt mye mer energi enn det vindkraft kan produsere pr enhet.

Det er mange gode tanker og meget spennende tanker om hva som vil erstatte olje som den fremste energibærer. Det være fra hydrogen til lithium. Men de er fremdeles på spedbarnsstadiet, og det vil ta lang tid før de kan erstatte olje (evnt hydrokarboner om du måtte ønske).

Miljøorganisasjonene, eller iallefall store deler av den, virker nærmest religiøse i sin tilnærming til miljøproblematikken. En kan være at de synes egentlig bør menneske avgå med døden. Eventuelt gå tilbake til steinalder, for å leve mer i «pakt» med naturen. Det er trist å lese Bellona også går denne vei. De har, og fremdeles er til en grad, en del av miljøbevegelsen som også har kommet med konstruktive forslag for fremtiden. Men med uttalelsene til vg.no så er det trist at de beveger seg vekk fra dette;

– USA har lagt ned forbud mot leteboring og EU vurderer å gjøre lignende ting. I det lyset blir det absurd at Norge nå kjører på som om ingenting har skjedd, sier Bellona-nestleder Marius Holm til VG Nett.

Man kan si mye om at det meste er likt «over there» og her i landet. Dog, Norge har på godt og vondt funnet en oppskrift som fungerer rimelig godt. Som med alt annet av industri er det selvsagt en avveining mellom risiko og nytte. Men formen oljebransjen lever under i Norge er pisk og gulrot. Ptil er kanskje til herk, men jeg er under den erfaring og oppfatning at det er få i dette landet som klager på hvordan industrien er bygget opp. Ptil er pisken og gulroten, og den som i bunn og grunn håndhever like konkurranseregler på norsk sokkel.

F.eks Alvheim som fikk meget sterk kritikk av Ptil og som ble truet med nedstengning fordi de ikke hadde kontroll på barrierene ombord. De var der, dog Marathon hadde ikke akkurat noen god oversikt over de. Dette er piskfunksjonen til Ptil.

Så kan man hevde fra miljøbevegelsen sin side at dette er såpass stor risiko at de skulle vært nedstengt. Da ville selvsagt resultatet vært at det ikke hadde vært noe produksjon på norsk sokkel, så det er etter min tanke nokså besnærende at miljøbevegelsen bruker argumentasjon pr proxy for å få igjennom sine ønsker. For all industri og næringsvirksomhet opplever dette. Så av filosofisk tanke så er miljøbevegelsen antiindustri av natur.
Fordi, siden de krever at alt er 100% sikkert og at man 100% vet hva som vil skje hele tiden vil man aldri kunne bedrive industri. Ulykker og uhell vil alltid følge næringsvirksomhet, som individets liv. De to enhetene er ikke så ulike når det kommer til det feltet.

Så, mitt ønske er at Bellona kommer tilbake til det de var. Og resten av miljøbevegelsen kan ta seg en bolle og «fuck off».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: