Haredi, טְרֵפָה (trefah) er godt


Dagbladet.no hadde en artikkel om hvordan askenasijøder bedriver fortsettelsen av god gammeldags europeisk rasisme i Israel. Nå er disse mer eller mindre hatet av samtilige av de som bor i de mer liberale delene nedfor høydene på vestbredden, men i Jerusalem øker de voldsomt i antall.

Men er det ikke herlig at askenasijødene viser så storsinnhet mot mizrahim- og sefardijødene, synes det er litt søtt. Det er jo så ekstremt at de det er to hovedrabbier til enhver tid i Israel. En askenasi og en for de andre. Sann felles glede.

Og hvorfor påpeke dette? Fordi det israelske retttsvesen er todelt. Det er ikke et rent sekulær lovgivning i Israel. Rettsstaten er en blanding av;

Det er så ille at en askenasijøde (av hareditypen) ikke spiser mat som er laget av en sefardijøde, selv om de begge overholder kosher. Motsatt vei er det ingen problem. En kan undre seg hvor dette tankesettet oppstod og hvorfor. Det er også derfor det er artig å se de mer ekstreme kristne dra til Israel og komme tilbake med sine inntrykk. Spesielt når man har opplevd dem begge steder (Israel og her i landet).

Boktips;
jødisk fundementalisme
Jewish Fundamentalism In Israel: New Introduction by Norton Mezvinsky ~ Israel Shahak og Norton Mezvinsky

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: