Nybygg; SEXY, YUMYUM. Vedlikehold; TRAUST, KJEDELIG, DOOOOOH


Veiene forfaller hurtigere enn man klarer å vedlikeholde dem. Ikke noen nyhet i ordets forstand i dette land. Men det viser egentlig et syn på vedlikehold her i landet som ikke bare staten innehar. Privat industri har også sine svin på skogen, da vedlikehold (sammen med sikkerhetsarbeid) har en tendens til å følge pengene. Kanskje ikke så ulogisk, siden det tross alt koster penger i nuet. Penger som man veldig ofte ikke kalkulerer inn i byggekostnadene og levetidskostnadene. Eller i det minste kraftig undervurderer behovet.

Et aksiom er dog vitalt: ting mister hele tiden funksjonsevne. Hastigheten på denne reduksjonen er vedlikehold sin hovedfunksjon å holde kontroll på. Det er mange forskjellige veier til Rom, dog noen hovedmetoder er;

Forebyggende vedlikehold
Tilstandsavhengig vedlikehold
Prediktiv vedlikehold
Korrigerende vedlikehold

Et av problemene tror jeg er faktisk et det å se for seg, forstå, ta inn over seg hva vedlikehold faktisk er. De fleste klarer å se for seg hvorfor man må male. Men når man maler, er en meget viktig faktor. Det er et punkt der det å male faktisk vil skade mer enn det vil gavne. F.eks om det er råte i planken vil det selvsagt være tåpelig å male i den tro at man nå har foretatt godt vedlikehold. Den simpleste formen for vedlikehold er å reparere når feilen har oppstått. Altså ett korrigerende vedlikehold. Slik er det mye av i dette landet siden man ikke klarer å stoppe forfallet. Man må lappe der det er verst (korrigerende).
Korrigerende vedlikehold vil fungere helt flott på ikkelivsviktige og ubetydelige systemer. Har man en ventil f.eks som kontrollerer septiktanken sitt inntak så er det ikke krise for liv, helse og produksjon om den svikter. Selv om det blir straks ubehagelig og klaging deluxe om den

Godt vedlikehold senker livstidkostnadene, og øker sikkerheten.

De som ønsker et brutalt møte med matematikken; Sample pages

Problemet er ikke at vedlikehold er noe alle forstår må gjøres. For de fleste vil svare ja på det om man får direkte spørsmål om det er behov for vedlikehold med tiden. Men det er ikke sexy nok. Ingen politiker (eller adm.dir for den saks skyld) får flere stemmer, lønn eller anerkjennelse for godt utført vedlikeholdsarbeid.

Mer info

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: