Språk, makt, voldtekt


At ord og språk har en tendens til å skjule momenter fordi ved bruk av spesielle ord får frem følelser er ikke et ukjent fenomen. Som f.eks i en konflikt der en del er «satan» og de andre er «terrorister». At det er en konflikt om makt og kontroll uansett om den ene siden faktisk måtte ha sitt på det tørre er underordnet. Ord må kontrolleres. Definisjonsmakten må kontrolleres.

Men, det er på ett område det er merkelig at det skal foregå en omskrivning av denne sorten. Det som medier ofte kaller «misbruk av små barn». I realiteten er det meget ofte regelrett voldtekt. Ofte under sterk bruk av trusler og vold.

De fleste av oss har et instinktivt forsvar når det gjelder barn, også de som ikke er i våres egen familie. Det er derfor trist at man faktisk er villig til å bruke språkets makt til å «forsvare» de handlinger som er begått ovenfor barn. For det er det man egentlig gjør, når man bruker ordet misbruk. Smak litt på ordene;

Misbruk

Voldtekt

De aller, aller fleste av oss vil rynke meget hardt på nesen når ordet voldtekt kommer opp. Misbruk, tja, ikke bra men langt fra så «farlig» som voldtekt.

Voldtekt av barn er det simpleste man kan gjøre. Hvis en venn av meg hadde kommet og sagt at at han hadde gjort noe dumt. Og det hadde f.eks vært tyveri, ranet en bank, stjelt en bil ville jeg blitt overrasket. Men ville jeg kuttet båndet? Tvilsomt. Men om han hadde sagt at han hadde voldtatt et barn. Ville jeg da tatt en øl neste helg med han? Absolutt ikke, jeg hadde heller gått til innkjøp av et kvalitetsballtre.

Eksempel Jeg anbefaler alle å lese dommen, og man vil ikke bruke ordet misbruk lengre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: