Ett år siden starten på drømmen


Det er i dag ett år siden den grønne bølge startet i Iran. Et spontant opprør mot det «valg» som hadde blitt gjennomført. Det var selvsagt ikke noe valg som på noen som helst kan kalles demokratisk, men for ordens skyld så kan vi si at valget var demokratisk i prinsipp for at man skal titte på tallene som ble valgresultatet for å se det absurde.

Kilde; Preliminary Analysis of the Voting Figures in Iran’s 2009 Presidential Election;

  • I to konservative områder, Mazandaran og Yazd var oppmøte på over 100%
  • Hvis Ahmadinejad sin seier var et resultat av at velgerfremmøte var større enn forrige (som ble boikottet av mange) må også de provinsene som hadde størst økning i oppmøte også medføre at stemmene gikk i større grad til Ahmadinejad. Dette skjedde ikke.
  • I en tredjedel av provinsene ble resultatene slik at Ahmadinejad måtte ha tatt alle de konservative stemmene (kjernevelgere), alle tidligere reformvennlige stemmer (de som var motstandere av Ahmadinejad), og 44% av de nye stemmene som kom i stand pga større oppmøte. Altså meget liten sannsynlighet.
  • I 2005, som i 2001 og 1997, var de konservative kandidatene og Ahmadinejad spesielt veldig lite populær på landet. Det er en myte at utkanten støtter mannen og de konservative. I følge valgresultatet feide Ahmadinejad vekk all motstand. Dvs at han tok alle stemmene som var i f.eks Baluchistan, helt øst på grensen mot Pakistan. Et område som er sterkt knyttet til Pakistans Baluchistan og har fostret store grupperinger som har fått smake revolusjonsgarden sin pisk. Lite sannsynlig altså.

Det kjipe er at det norske offentlig liv anser at det er en viss form for legitimitet i valget. Det er så langt unna virkligheten som det kan være. Så min oppfordring til de som bor i Osloområdet. Still dere opp utenfor ambassaden for å støtte alle de tapre i Iran som kjemper for frihet for seg og sine og sine landsmenn. For å støtte opp om markeringen og fortelle styret i Iran, at verden utenfor støtter de som står i gatene for sine drømmer, med livene som innsats.

Embassy Of The Islamic Republic Of Iran
Drammens veien 88 E
0244 Oslo
Norway

Reklamer

2 Responses to Ett år siden starten på drømmen

  1. placebo says:

    Veldig viktig at vi ikke glemmer disse menneskene! Se forøvring en fin videolink her:
    Patetisk protest

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: