Vask hjernen


Hjernevaskprogrammet som sluttet for en stund siden er ikke ferdig med sitt etterspill. Forskerne, eller synsere, alt etter hva man ønsker å kalle det, er nå i posisjon til å angripe Eia og Co siden de har fått tenkt seg om. Formulert sine angrep, og tenkt strategi.

Eller?

Agnes Bolsø prøver seg i dagbladet å rette litt på inntrykket. Feiler en smule vil jeg nå si.

— Eia posisjonerte meg som en som fornektet kroppen. Det var faglig sett feil. Spørsmålene det ser ut som jeg svarer på, ble stilt i en sammenheng som ikke framgår. Han spurte om homofili var medfødt, og jeg svarte nei. Det jeg trodde han spurte om, var om homofili var medfødt hos de tre prosentene som definerer seg som homo. Jeg skulle svart «nei, ikke mer medfødt enn hos alle andre», sier Bolsø.

Opplagt at det er feil å fornekte kroppen, det er opplagthetens førsteplass av en kommentar. Resten av svaret hennes er av det ulne slaget, der hun egentlig ikke sier noe de fleste intuitivt forstår; nemlig at blant 100% av de som anser seg om homofile vil ha mange forskjellige syn på «hvordan de ble homofile» eksistere.

– Hva er forskernes begrunnelse for å innringe mennesket? De definerer fortsatt homofili som et avvik, og finner avviket ved å måle anatomi, fingre, føtter, sittestilling og proporsjoner mellom midje og liv. Akkurat slik som jøder, svarte og samer ble målt i mellomkrigstiden. Det er diskreditert som grunnlag for politikk, sier Bolsø.

Joda, jeg kan forstå redselen med bakgrunn i rasismen. Den er meget enkel å forstå. Men dette er ikke noen enveiskjøring til redselens Rom. Den tanke som Bolsø forfekter kan like godt lede til det hun frykter, den redselen bør være like lett å forstå. Det er nok av f.eks religiøse galninger som kan utføre uhyrlige ting ovenfor homofile, og de vil ha det meget lett å forsvare det med sin berømte form for logikk; «de velger det selv, de gjør opprør mot gud». Noe som skjer den dag i dag, og igjennom historien har vært utført her i landet.

Dermed blir kunnskapen ikke noe mer enn hva man faktisk gjør den til. Som så mye annet kan det meste brukes til noe bra, og til det dårlige. Dette er en del av livet mennesker opplever i alle situasjoner. Så hvorfor være redd for det?

Oppdatering på linkfronten;
Adresseavisa
Aftenposten

Boktips:

Jødedom, tradisjon, homofili
Wrestling with God and Men: Homosexuality in the Jewish Tradition ~ Steven Greenberg

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: