Laïcité – hvorfor?


Vg.no har stukket mikrofonen i ansiktet på HiO sin rektor og spurt hva om hun synes om en fundementalistisk gruppe bruker skolen som base. Selvsagt svarer hun i svadavendinger en politiker verdig. Sånn sett ingen nyhet, eventuelt bombe for å bruke et mer kjent begrep angående saken.

Nå har jeg min sterke tvil om påstandene til IslamNet holder vann, da religiøse har en tendens og et ønske om å blåse opp slikt, da de som alle andre har skjønt elementere salgsteknikker. Litt «kulere» med stor omsetning enn kvalitetsvaren som har bare ett og annet salg. Massene må nåes.

Men rektorens unnvikende og vassne svar gir et pekepinn på hvorfor staten må innta den stilling som kan oppsummeres med det franske begrepet; Laïcité. Og da fullestendig følge prinsippet om skille mellom stat og kirke, i tillegg påpeke at religion ikke har noe på offentlige steder å gjøre. De ortodokse religiøse er redde sekularismen ikke fordi den vil beskytte deres rett til tro, men faktisk ulovliggjøre deres ønske om å bestemme over alle andre.

Et kritisk boktips;
laicite hvorfor
Hallowed Secularism: Theory, Belief, Practice ~ Bruce Ledewitz (Author)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: