Israel tar seg en nargila/hookah sammen med Hamas


Storpolitikken blomstrer igjen på nytt i midtøsten etter en konvoi sitt møte med en vegg. Egypt har åpnet grensene mot Gaza, selv om styret skulle gjerne sett Hamas forsvinne som dugg i solen. Saudi-Arabia og Jordan holder munnen lukket, forståelig nok siden de har en felles fiende sammen med Israel i Iran. Og Iran blomstrer opp med nye krumspring etter å ha vært ute av mediebildet for en stund. Iallefall de vestlige mediene.

Hvis man skal bruke en krystallkule for å titte inn i fremtiden angående Israel og Palestina så trår man i et minefelt. Midtøsten er midtøsten, der det meste ser ut til å gå til hælvete. Ofte gjør det også det. Men det er jo en ting som er felles for landene. Og det er kaos og at alle kan prate med alle uansett hvor mye de hater hverandre ellers.

Israel er i et dilemma som de før har vært i. Lenge var det PLO og de organisasjoner som var under den paraplyen de hadde som hovedfiende. De oppfordret til en organisasjon som kunne splitte PLO. En klassisk splitt-hersk tanke som fort bet Israel i baken. Nå står de ovenfor en liknende situasjon, der Hamas nå blir ”moderate” i forhold til de grupperinger man kan ane konturene av. Grupper som internasjonaliserer konflikten ved at de drar inn global jihadbeveglsen som støtter opp om Al-Qaida. Disse er langt mer irrasjonelle enn Hamas.

Dette kan ha to utganger slik jeg ser det;

1) Israel ser på dette med positive øyne
Regjeringen i Israel ser på dette som en mulighet til å minske innflytelsen til Hamas hos palestinerne. Man gambler på at splittelsen vil gjøre palestinerne så fragmentert at man fortsatt kan ha en viss kontroll. I tillegg ser man den fordelen ved at de nye gruppene ikke ser med positive øyne på Iran som er i hard ideologisk konflikt med disse gruppene som er sunnifundementalister.

2) Israel ser på dette med negative øyne
Man blir altså tvunget til å snakke med Hamas direkte og ikke igjennom tredjepart, som f.eks Egypt, fordi de neste motstanderene vil være om mulig ende værre å hanskes med enn Hamas. Siden de nye gruppene vil også være internasjonale av legning vil disse ta mindre hensyn til den palestinske befolkning. Hamas som er nasjonalister må på en eller annen måte ta et hensyn til den palestinske befolkning om de har et ønske om å overleve til neste morgen. Dermed kan man tvinge Hamas til å velge, palestinere og selv ha del av makten eller å møte motstand fra de nye grupperingene.

Shawarma/שווארמה/شاورما noen?
For all del ha på hommous, ikke noe Thousand Island.

Eller det som kan løse det meste, revolusjon i Iran. Det er i disse tider årsdagen for protestene sin start.

Iran 2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: